Tillverkning

I över 175 år har Den Gamle Fabrik gjort marmelad av de finaste frukterna och bären. Det betyder att vi kan det ursprungliga gamla sylthantverket som vi fortfarande använder bättre än någon annan. Den Gamle Fabrik marmeladen görs i öppna krukor precis som förr i tiden. Vår sylt görs utan att koka och hälls sedan försiktigt upp i glas. På så sätt behåller råvarorna sin naturliga smak, och bär- och fruktbitar bevaras så bra som möjligt. Det är det absolut skonsammaste sättet att behandla de fina bären och frukterna på. Endast med skonsam behandling uppnår du den bästa smaken i sylten. Att ta hand om och bevara smaken av bär och frukt är det viktigaste för Den Gamle Fabrik. Det är precis vad vi har gjort i över 175 år – och det kommer vi att fortsätta göra!

Jordgubbskällaren

Varumärket Den Gamle Fabrik har sina rötter ända tillbaka till Jordgubbskällaren i en källare mittemot den Helige Andes kyrka på Amagertorv, Strøget i Köpenhamn, 1834. Jordgubbskällaren grundades av J.L. Andersen, vars namn alltid har sin plats på etiketterna på våra produkter. I J.L Andersens Jordgubbskällare såldes vildkött, frukt och bär, och det var platsen där kräsna köpenhamnsbor och provinsbor kom fär att köpa utsökta färska bär och frukter. De bär och frukter som inte såldes kokades till sylt. I samband med försäljning av bär och frukt kunde kunder i en intilliggande sommarrestaurang köpa kaffe, te, hemgjord glass, fruktdesserter och lagertårta.

Jordgubbskällaren försökte under många år behålla en oförändrad stil med speglar på väggarna och röda skinnsoffor. Det mest iögonfallande i lokalen var en gigantisk fruktpress, som fyllde rummet med sitt brus när färskpressad juice, milkshakes och liknande gjordes färska åt kunder. I väntan på din drink kunde du titta upp på Strøget, där du bara kunde se folks skosnören. Efter 1922 blev sommarrestaurangen en året runt-restaurang som serverade jordgubbar med grädde i säsong och rödgröt med grädde året runt. Senare etablerades en marmeladfabrik, där marmeladen tillverkades på gammaldags glas med bruna och vita etiketter. Tillverkningen bestod av en mycket skonsam behandling av bären i öppna krukor enligt Jordgubbskällarens alldeles egna recept – en tillverkningsmetod som även kännetecknar Den Gamls Fabrikens marmelad idag. Från 1979 användes märket Den Gamle Fabrik på marmeladprodukterna. Efter många hårda år såldes Jordgubbskällaren till Hennes & Mauritz 1983, dock fortsatte serveringen till 1984 då Jordgubbskällaren kunde fira 150-årsjubileum den 26 juli.