Fläskstek
1-1,5 kg fläskkarre med svål utan ben
Grovt salt, peppar
2-3 lagerblad
1/2 liter vatten eller buljong

Röd vinbärssås med DEN GAMLE FABRIK
4 dl stekspad
1 dl torrt vitt vin
Majsstärkelse
Salt, peppar
1-2 msk DEN GAMLE FABRIK Gelé av Röda vinbär
Brunfärgare

Tillbehör
Lingonsylt
Potatis

 

MailPrint
flæskesteg

Fläskstek med röd vinbärsås

Så gör du:

Gnid svålen med salt, se till att saltet kommer in i svålen ordentligt och krydda köttet med peppar. Stick ned lagerbladen i svålen. Placera steken på ett galler i en långpanna och lägg eventuellt en skalad potatis under steken, så att svålen ligger rakt. Sätt in den i en kall ugn och sätt temperaturen på 200°C. Stek steken i ca. 75 min. Använd en köttermometer. Steken är färdig när temperaturen i mitten visar 65ºC. Häll vatten eller buljong i botten på långpannan den sista halvtimmen. Kolla om svålen är spröd när mittemperaturen visar 55ºC, om inte skruvas temperaturen upp till 250ºC tills steken når mittemperaturen på 65ºC. Ta upp steken och låt den vila otäckt, medan såsen  blir klar.

Häll stekspadet genom en sil ner i en kastrull. Fettet lägger sig ovanpå och tas försiktigt bort med en sked. Tillsätt vitt vin och låt spadet koka upp. Späd ut med lite majsstärkelse i kallt vatten, smaka av med salt, peppar och gelé från DEN GAMLE FABRIK.  Justera färgen med lite brunfärg. Skär köttet i skivor och servera med sås och potatis.